Marketing

DE 5 HOOGTEPUNTEN VAN DE WEEK

Het is altijd goed, en noodzakelijk, om op de hoogte te blijven van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen dagen, zowel om de werkelijkheid die ons omringt te begrijpen, als om die te kunnen analyseren, en zo te begrijpen hoe de dingen in ons dagelijks leven veranderen. Hieronder volgt een korte samenvatting van de 5 belangrijkste nieuwsberichten van de afgelopen week.
1671622255

1.Argentinië wint zijn derde WK, en Leo Messi wordt verankerd in de Olympus van het voetbal.

Afgelopen zondag werd Argentinië wereldkampioen. Na een noodlottige finale tegen Frankrijk wonnen de "scaloneta" in een penalty shoot-out om hun derde wereldtitel te veroveren.

De finale was episch en hard bevochten, met een zinderende eerste helft, Argentinië nam de leiding; eerst met een penalty genomen door Di Maria en gescoord door Leo Messi, en daarna met een tweede doelpunt gescoord door "el fideo" na een spectaculaire tegenaanval.

In de tweede helft bleef Argentinië het spel domineren, maar beetje bij beetje drong de fysiek van de Fransen zich op, en uit het niets, met een penalty en een geweldig doelpunt van Mbappé, wist het de wedstrijd in slechts twee minuten gelijk te trekken, toen de wedstrijd zijn laatste stuk tegemoet ging: we gingen naar extra tijd.

In de extra tijd kwamen de Spaanse Amerikanen weer op voorsprong door weer een doelpunt van Messi, maar Frankrijk maakte gelijk met weer een penalty, ook veroorzaakt en uitgevoerd door Mbappé. In de laatste minuut van de wedstrijd redde de Argentijnse doelman "Dibu" Martinez, met een schitterende redding van  Kolo Muani die de comeback van Frankrijk zou hebben bezegeld.

Ten slotte was "Dibu" in de strafschoppenserie opnieuw de held, door twee schoten van Frankrijk te redden, wat, samen met de absolute efficiëntie van de Argentijnen, de shoot-out bezegelde met een 4-2 overwinning voor Argentinië.

Zo slaagde het Zuid-Amerikaanse land erin zijn derde WK-trofee te winnen, die komt in een tijd van sociale en politieke beroering voor het land, en die het land opnieuw heeft samengebracht rond een voetbal. Deze derde titel gaat ook gepaard met de wijding in de Olympus van het Argentijnse voetbal van Lionel Messi, voor velen al beschouwd als de beste speler in de geschiedenis; tegelijkertijd werd Messi ook gekroond tot MVP van het WK, en is hij een vooraanstaande kandidaat om zijn achtste gouden bal te heffen.

De Argentijnse triomf werd gevierd in verschillende delen van de wereld, met vreugdebetuigingen uit landen die geografisch gezien zo ver weg liggen als India en Bangladesh, maar ook vieringen in zustersteden, zoals Maradona's Napoli, of Messi's Barcelona, dat zijn triomfboog vulde. Ten slotte is het vermeldenswaard dat de ontvangst van de Argentijnse fans van hun helden een nationale aardbeving is geweest, zozeer zelfs dat de Argentijnse regering de dinsdag tot "bank holiday" heeft uitgeroepen, zodat de burgers de triomf met hen konden vieren.

 

Iran veroordeelt voetballer Amir Nasr-Azadani tot de doodstraf, terwijl Taraneh Alidoosti, een van de beroemdste actrices van het land, gevangen zit.

Een paar weken geleden gaven we commentaar op de opstanden in Iran en de gevolgen daarvan. Maar het lijkt erop dat, nu de wateren rustiger worden, de reacties van het Iraanse regime van richting veranderen.

De heroprichting van de zogenaamde "zedenpolitie" werd vorige week aangekondigd, en nu lijkt het erop dat het regime voorbeeldige maatregelen wil nemen tegen beroemdheden of publieke figuren die de opstanden steunden.

Onder deze figuren is de voetballer Amir Nasr-Azadani, momenteel lid van een tweedeklas club, de Gol Reyhan AlborzHij had een paar jaar eerder voor een aantal nationale teams gespeeld, in de twee belangrijkste categorieën van het Iraanse voetbal. Na zijn arrestatie riepen verschillende organisaties, zoals FIFPRO, of prominente figuren uit de voetbalwereld, zoals Radamel Falcao, op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Amir werd ter dood veroordeeld na zijn deelname aan en publieke steun voor de opstanden. Aangeklaagd onder het delict "Moharebeh" (haat tegen God) voegt hij zich bij de lijst van 26 mensen die voor hetzelfde delict zijn veroordeeld, waaronder 11 die ter dood zijn veroordeeld. Meer in het bijzonder wordt Amir beschuldigd van deelname aan de moord op een Iraanse kolonel, waaraan de voetballer volgens de autoriteiten zelf heeft bekend.

Een andere van de gearresteerde "beroemdheden" is Taraneh Alidoosti, een bekende Iraanse actrice, die de afgelopen dagen enkele geschriften tegen het regime van haar land heeft gepubliceerd, evenals teksten van solidariteit met de eerste mensen die na de opstanden werden geëxecuteerd.  Onder het voorwendsel van "het verspreiden van valse informatie om onrust te stoken" werd ze maandag gearresteerd, in afwachting van haar proces. In reactie daarop hebben verschillende filmpersoonlijkheden hun afschuw uitgesproken over deze daad.

Tot slot, nu de opstanden gestabiliseerd zijn, lijkt het erop dat het Iraanse regime niet bereid is een centimeter van zijn macht af te staan, en lijkt het begonnen te zijn met een reeks arrestaties en acties om elke toekomstige discussie of beweging van ontgoocheling tegen het regime te intimideren. We zullen moeten letten op de internationale reacties, of de reacties van de Iraanse bevolking zelf, die de protesten opnieuw zouden kunnen aanwakkeren.

 

3. De EU komt een plafond overeen voor de prijs van gasimporten: 180 euro. Hernieuwbare energie blijft aan kracht winnen

Na enkele maanden van onderhandelingen waarin de verschillende belangen van de lidstaten zijn afgewogen, lijkt het erop dat de EU een akkoord heeft bereikt dat vanaf volgend jaar februari zal gelden.

Bovendien impliceert deze overeenkomst een gezamenlijke aankoop door alle EU-lidstaten en een oriëntatie op de inzet van hernieuwbare energiebronnen, zoals we vorige week al aangaven.

Ondanks het akkoord kunnen we niet vergeten dat de staten die het meest terughoudend zijn om dit plafond toe te passen, zoals Duitsland of Nederland, nog steeds niet "volledig overtuigd" zijn (zoals de Nederlander Rob Jetten opmerkte) van dit voorstel, omdat ze niet weten of dit het meest geschikte mechanisme is om de gasvoorziening te garanderen en tegelijkertijd de hoge prijzen te beheersen. 

Het belangrijkste punt voor het te bereiken akkoord was volgens de Duitse minister Robert Habeck de versnelde invoering van duurzame energie. Teresa Ribera, vice-president van Spanje voor Ecologische Transitie, was blij met de overeenkomst en zei dat "we met het pact ook een gezamenlijke goedkeuring voor gezamenlijke gasaankopen en een versnelde inzet van hernieuwbare energiebronnen hebben bereikt, wat in afwachting van de ratificatie in afwachting van de overeenkomst was".

 

4. Oekraïne: Poetin en Loekasjenko brengen standpunten dichter bij elkaar

De presidenten van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, en Rusland, Vladimir Poetin, hebben elkaar maandag in Minsk ontmoet. De reactie van Kiev was er een van bezorgdheid en wantrouwen, uit angst dat het land ten noorden van zijn grenzen, dat ook Ruslands belangrijkste bondgenoot is, bij het conflict betrokken zou raken. Het Kremlin benadrukte op zijn beurt dat de ontmoeting hartelijk was geweest en dat de waarschuwingen van Kiev ongegronde verzinsels waren.

Officieel ging de ontmoeting over economische en energiekwesties (denk aan de gunstige behandeling van Wit-Rusland door de Russische reus in zijn subministeriële overeenkomsten over olie en gas).

Maar ook militaire zaken werden besproken. Rusland is geïnteresseerd in een sterk Wit-Rusland, dat in staat is zichzelf te verdedigen en een sterke bondgenoot in het westen te worden. Zo werd de opleiding van Wit-Russische piloten overeengekomen, evenals de levering van hypermoderne luchtdoelraketten. Maar het hoogtepunt van de overeenkomst is de oprichting van één defensieruimte tussen de twee landen, evenals gezamenlijke militaire oefeningen aan de Wit-Russische grenzen, waaraan 9.000 Russische soldaten zullen deelnemen.

Hoewel Loekasjenko herhaaldelijk heeft herhaald dat Wit-Rusland niet geïnteresseerd is in ingrijpen in het Oekraïense conflict, suggereren recente verklaringen van de president dat "het conflict zich voortsleept". Deze verklaringen kunnen op verschillende manieren worden opgevat, maar ze hebben ongetwijfeld Kiev gealarmeerd, dat zich bewust is van de voortdurende toenadering van zijn buurland tot Rusland, en ook van zijn rol bij de grondinvasie enkele maanden geleden, toen Moskou Wit-Rusland gebruikte als platform om duizenden Russische soldaten op Oekraïens grondgebied te brengen.

 

5.Klimaatnoodsituatie: VN dringt aan op actie om uitsterven van soorten tegen 2030 te stoppen

Gisteren hebben in totaal 194 landen een historisch pact ondertekend met als doel om tegen 2030 30% van het land en de wateren van de planeet te beschermen. Dit pact bevat ook verschillende vermeldingen en voorstellen om de biodiversiteit in deze ruimten te beschermen, vanwege de invloed van menselijke activiteiten, hetzij door exploitatieprocessen van visgebieden, hetzij door vervuilend afval dat in zee wordt gedumpt.

Van de gestelde doelen springen de vermindering van het gebruik van sterk vervuilende chemische producten en pesticiden en de verkleining van de productie- en consumptievoetafdruk in het oog.

Met betrekking tot de belangrijkste maatregel is het goed eraan te herinneren dat momenteel slechts 7% van het oceaanoppervlak wordt beschermd, terwijl deze nieuwe overeenkomst een toename van 23% impliceert.  

Met betrekking tot de financiering werd een akkoord bereikt in extremisNadat enkele delegaties uit Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen bijna van tafel waren gelopen toen hun eisen niet werden ingewilligd. Uiteindelijk zal de gevraagde begroting 200 miljard dollar per jaar bedragen, afkomstig uit openbare en particuliere, nationale en internationale fondsen, alsmede een verhoging van de middelen voor de minst ontwikkelde landen.

Sommige activisten en ministers van ecologische transitie zijn blij met de afspraken, maar hebben erop gewezen dat het belangrijkste (en moeilijkste) de naleving ervan is. In deze geest verklaarde Marco Lembartini, directeur van het WWF (World Wide Fund for Nature): "De geschiedenis zal oordelen of... beloften worden niet nagekomen".

 

 

Mantente informado 

Op de hoogte blijven is de sleutel om de actualiteit van de wereld om ons heen te kunnen volgen. Het kunnen verzamelen van zoveel mogelijk informatie maakt ons vaardiger als het gaat om het begrijpen van onze werkelijkheid. Zowel individuen als bedrijven moeten geïnformeerd zijn en vooral weten hoe ze deze informatie moeten opslaan, en wat is er dan beter dan een CRM dat al je gegevens centraliseert zodat geen enkel detail van je commerciële proces je ontgaat. Als je alles wilt weten en altijd op de hoogte wilt zijn van wat er in je bedrijf gebeurt, aarzel dan niet om Datalyse CRM te proberen, het gemakkelijkste en snelste CRM op de Spaanse markt. 

 

 

Ben je er klaar voor?

Maak nu je Datalyse account aan
Dank je wel! Je inzending is ontvangen!
Oeps, er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.
Aan de slag in 3 eenvoudige stappen
Zonder blijvendheid
;